Kehribar, tropik çiçekli ağaçların ve daha çok kozalaklı ağaçların reçinesinden oluşan bir maddedir. Reçine ağaçların kendini koruma mekanizmasıyla üretilen bir salgıdır. Ağaçların çeşitli sebeplerle zarar görmüş, kırılmış yerlerinde salgılanır. Reçinenin salgılanmasıyla ağaç; zararlı böceklerden ve mantarlardan korunmuş olur. Bunun yanında ağaçlar belli hastalıkları iyileştirmek, çatlakları kapatmak için de reçine salgısı üretir.

Kehribar Tesbih

Ağaçların salgıladığı reçinenin fosil haline gelmesiyle oluşan kehribar; sarı, kırmızı ya da portakal renginde olabilir. Bu özellikler reçine salgılayan ağacın yaşına , ve reçine salgılayan ağacın türüne göre değişir. Ateş kehribar, zar kehribar, toz kehribar ve sıkma kehribar gibi çeşitleri bulunan bu madde genellikle takı, tesbih gibi eşyaların tasarımında kullanılır. Kehribar tesbih ya da kehribar taşı sol elde tutularak kullanıldığında vücuttaki elektriklenmeyi önler. Birtakım psikolojik bunalımlara ve psikolojik bozukluğa iyi geldiğine inanılmaktadır. Kehribar tesbihin içinde birtakım fosiller bulunmaktadır. Bu da bu tesbihleri diğer taşlardan ayıran en büyük özelliktir.

Gerçek Kehribar Nasıl Anlaşılır?

Endüstrinin ilerlemesiyle kehribar taşlarının sahteleri üretilmeye başlanmıştır. Bu sahte taşları orjinalinden ayırmanın belli yolları vardır. Örneğin; gerçek kehribar tesbih ultraviyole ışık altında mavi ya da sarı renkte parlar. Diğer taklit kehribarlar ise farklı renklerde parlamaktadır. Gerçek kehribarların içindeki fosillerde bu taşların ayırt edici özelliğidir. Bu şekilde gerçek kehribar ile sahtesini birbirinden ayırmak mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.